Τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστο Ράμμο, πρότεινε με δήλωσή του ο Αλέξης Χαρίτσης πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο δικαστικός, επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι γνωστός, για τους χειρισμούς του και την επιμονή που επέδειξε πρωτοστατώντας στις έρευνες για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, επισημαίνοντας διαρκώς τη σημασία της ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ και των λοιπών ανεξάρτητων Αρχών.
Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση στο περιστύλιο της Βουλής:
“Η Νέα Αριστερά προτείνει τον Χρήστο Ράμμο για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η Δημοκρατία μας συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια από την ιστορική τομή του 1974. Σήμερα όμως βρίσκεται σε κρίση.
Οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς, στο κράτος δικαίου, στη δικαιοσύνη. Και η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την κυβέρνηση του σκανδάλου των υποκλοπών. Την κυβέρνηση της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών.
Την κυβέρνηση, η οποία δείχνει πρωτοφανή αλαζονεία και περιφρόνηση προς τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ήρθε η ώρα οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να δώσουν μια ηχηρή απάντηση.
Η Νέα Αριστερά αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και σήμερα προτείνουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πρώην αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Πρόεδρο της Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών κύριο Χρήστο Ράμμο.
Έναν δημόσιο λειτουργό, έναν δικαστικό, έναν άνθρωπο που υπερασπίστηκε με σθένος τους θεσμούς, που ενέπνευσε εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου, που δεν σιώπησε μπροστά στο πρωτοφανές σκάνδαλο των υποκλοπών.
Και σήμερα καλώ όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την πρόταση της Νέας Αριστεράς, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, χωρίς υστερόβουλους σχεδιασμούς.
Να στείλουμε όλες και όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα μας”.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε:
“Εμείς θέλουμε να είμαστε πολιτικά σοβαροί και θεσμικά υπεύθυνοι. Έχουμε ενημερώσει βεβαίως τον κ. Ράμμο για την πρωτοβουλία μας”.
H πρόταση της Νέας Αριστεράς δημιούργησε αμηχανία όχι μόνο στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Φυσικά, η κυβέρνηση δεν θά ήθελε ούτε να ακούγεται το όχομα του κ. Ράμμου, γιατί κάθε αναφορά σε αυτό θα παραπέμπει στο σκάνδαλο των υποκλοπών, που νομίζει ότι κουκούλωσε χωρίς συνέπειες, το κράτος της δεξιάς.
Όμως η αντίπολίτευση, αυτή που θέλει να χαρακτηρίζεται δημοκρατική και προοδευτική; Μπορεί να έχει ουσιαστική αντίρρηση για την πρόταση της Νέας Αριστεράς; Θάταν δύσκολο να βρει επιχειρήματα, γι αυτό μάλλον υπεκφεύγει μέχρι τώρα.
Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας:
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης δήλωσε σχετικά με την πρόταση της Νέας Αριστεράς:
«το πρόβλημα δεν είναι η πρόταση. Δεν φταίει, δηλαδή, ο κ. Ράμμος που κάποιοι τον προτείνουν. Από ό,τι φαίνεται, όμως, δεν είναι αντίθετος με την πρόταση, γιατί όταν λέει ο κ. Χαρίτσης ότι τον έχει ενημερώσει και έχει περάσει τόσο χρονικό διάστημα και δεν έχει βγει, με κάποια έστω διαρροή, ο κ. Ράμμος να πει ότι εγώ δεν ενδιαφέρομαι, αυτό είναι ζήτημα. Ζήτημα νομίζω ότι δεν είναι και το καλύτερο πράγμα στον κόσμο ο πρόεδρος μιας τόσο σημαντικής Αρχής να είναι πρόταση μιας σειράς από πολιτικά πρόσωπα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν μας κάνει, δηλαδή, να πιστεύουμε ότι είναι τόσο καλό για τη δουλειά που πρέπει να κάνει στη συγκεκριμένη Αρχή. Και επιβεβαιώνει κάποιους οι οποίοι έβλεπαν μία –εγώ θα πω έτσι κομψά– όχι και τόσο αντικειμενική προσέγγιση κάποιων πραγμάτων. Και να σε προτείνει μια σειρά από πολιτικά πρόσωπα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εσύ δεν λες “παιδιά, αφήστε με να κάνω τη δουλειά μου”, το δέχεσαι αυτό, έτσι; Μην παρεξηγηθώ» είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
Και συνέχισε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο εγγυητής του πολιτεύματός μας, έχει έναν βαρύ θεσμικό ρόλο, είναι ο πρώτος πολίτης της χώρας. Είναι τεράστιας σημασίας, δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε αυτό. Αλλά ο κ. Ράμμος, αυτή τη στιγμή, επιτελεί έναν άλλο ρόλο, όπου είναι ένας ρόλος ελεγκτικός, που πρέπει να είναι αμερόληπτος, που δεν πρέπει να είναι φωνή κανενός κόμματος, προφανώς ούτε της κυβέρνησης, αλλά ούτε και της αντιπολίτευσης. Και όταν η αντιπολίτευση κάνει μία πρόταση, μόνο από αυτό δεν σημαίνει ότι “βαραίνει” ένα πρόσωπο. Οταν το πρόσωπο αυτό διά της σιωπής του και μέσω των διατυπώσεων, είδατε τι είπε ο κ. Χαρίτσης “έχω επικοινωνήσει”, θα μπορούσε να του πει “κύριε Χαρίτση, σας παρακαλώ πολύ, κάνω μια πολύ σοβαρή δουλειά, δεν θέλω να με προτείνετε”. Δεν θα τον πρότεινε ο Χαρίτσης με το ζόρι. Δεν είναι δουλειά μιας Αρχής να κάνει αντιπολίτευση, ούτε συμπολίτευση. Θα είχε λυθεί όλο αυτό αν είχε πάρει αποστάσεις ο κ. Ράμμος από αυτές τις προτάσεις».
Το ΠΑΣΟΚ πιάστηκε αδιάβαστο
Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα προτιμούσε νσ διαπραγματευτεί το ίδιο με την Νέα Δημοκρατία το όνομα του επόμενου υποψήφιου προέδρου. Η πρόταση της Νέας Αριστεράς μάλλον μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά του. Ετσι ακολουθεί την δημοφιλή τακτική, του «στρίβειν δια του αρραβώνος».
Αρχικά, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δήλωσαν ότι «το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί θεσμικά και με σοβαρότητα στον κατάλληλο χρόνο».
Επίσης ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς, σχολίασε στο MEGA πως «δεν είναι ώρα για βεβιασμένες κινήσεις. Υπάρχει συνταγματικός χρόνος και θα μιλήσουμε συντεταγμένα όταν έρθει η στιγμή. Είμαστε οι πρώτοι που έχουμε δείξει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο επόμενος ΠτΔ και έχουμε επισημάνει την παράδοση πολιτικής εξισορρόπησης. Οταν έρχεσαι βεβιασμένα και πετάς ονόματα, αυτό δεν βοηθάει ούτε τα ίδια τα ονόματα αυτά».
Αλλά λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας κι αυτός στον ΣΚΑΙ, είπε σχετικά:
«Τον κ. Ράμμο τον εκτιμώ ιδιαιτέρως για τη στάση του σε μια νοσηρή υπόθεση παρακρατικού περιεχομένου. Ήταν ένας άνθρωπος που άντεξε, αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για να βγει η αλήθεια στο προσκήνιο. Και βέβαια τον τιμώ απεριόριστα. Το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί με πολύ μεγάλη σοβαρότητα σε αυτό το θέμα.
Τιμώ και την κυρία Σακελλαροπούλου. Όλα πρέπει να γίνονται στον καιρό τους. Δεν είναι η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πεδίο για μικροκομματικά παιχνίδια ή για εσωκομματικές διευθετήσεις. Παγίως ή συνήθως η επιλογή γίνεται για ένα πρόσωπο που αφορά τον απέναντι χώρο από την κυβέρνηση».
ΣΥΡΙΖΑ
Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαμε μέχρι τώρα κάποιο ΝΑΙ ή ΟΧΙ, ούτε επίσημη συνολική τοποθέτηση για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρά μία κατ' αρχήν τοποθέτηση του προέδρου του, κατά την ομιλία στην συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας.
Εν συνεχεία μιλώντας ο ίδιος ο κ. Φάμελλος στο 4ο OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο - “Ελλάδα 2030”», απάντησε σε σχετική ερώτηση, ως εξής:
«Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω θεσμικά και να μη βάλω καθόλου στην απάντηση οποιοδήποτε φίλτρο της άποψης μου για τον κ. Ράμμο, γιατί αυτό θα δημιουργήσει μια άλλη συζήτηση δευτερογενή που μπορεί να είναι λανθασμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα τοποθετηθεί για το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά νομίζω θα ήταν λάθος πριν συνεδριάσει έστω για πρώτη φορά η Πολιτική Γραμματεία να πω κάτι δημόσια εγώ.
Όμως: θα βάλω κάποιες προτάσεις. Η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να γίνει με δημόσιους όρους, αλλά με θεσμικούς. Γιατί πρέπει η πρόταση και η συζήτηση να καταλήξει σε μια πολύ καλή πρόταση υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεύτερον, δεν συμφωνώ με μια τελική κατάληξη - αν τυχόν φτάσουμε εκεί, το λέω εκ των προτέρων - μιας μονοκομματικής επιλογής.
Πάντα η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις προβλέψεις του προηγούμενου Συντάγματος, έδινε μια εντολή σε εμάς να έχουμε σύνθεση, να έχουμε μια συναίνεση. Μην αξιοποιηθεί το 151 της νέας συνταγματικής πρόβλεψης για μια μονοκομματική επιλογή. Και το πρόσωπο και η επιλογή του Προέδρου Δημοκρατίας πρέπει να εκφράζει τις πολιτικές αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Πρέπει να αντιστοιχεί δηλαδή σε αυτό που είναι η Ελληνική Δημοκρατία.
Θα μου πείτε, λες κάτι το οποίο είναι δεδομένο; Ναι, αλλά έλα που το τελευταίο διάστημα ανησυχούμε ιδιαίτερα γι’ αυτά τα στοιχεία του κράτους δικαίου και του Συντάγματος. Αλλά δεν αφορά πρόσωπα, υποψηφιότητες, αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω».
Υπήρξε όμως δήλωση και από τον Κώστα Ζαχαριάδη για το ζήτημα, ο οποίος δεν φάνηκε αντίθετος στην πρόταση:
«Εκτιμώ ότι ναι, πρέπει λοιπόν, να συζητήσουμε τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, μεταξύ μας όλα. Η πρόταση του Χρήστου Ράμμου το είπα από την πρώτη μέρα, είναι μια πολύ καλή πρόταση» είπε και πρόσθεσε: «Και πιστεύω επίσης, ότι θα πρέπει να κάνουμε βήματα προσέγγισης, όλοι οι χώροι μεταξύ μας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και λόγω παράδοσης και λόγω DNA και λόγω πολιτικής βούλησης μπορεί να διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση με την άλλη πλευρά που μας χωρίζει. Αρκεί και οι άλλοι να έχουν μία διάθεση να μετακινηθούν και αυτοί προς την ίδια πλευρά».
Συμπερασματικά μέχρι τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον αμφιταλαντεύεται. Ανάμεσα στην τάση που επιδιώκει προσέγγιση με την Νέα Αριστερά και την τάση που δεν μπορεί να δεχτεί ότι την πρωτοβουλία της πρότασης την παίρνει η Νέα Αριστερά. Έχουν μάλλον πολλά να ξεκαθαρίσουν ακόμα στο μυαλό τους και πολλές αποφάσεις να πάρουν, όσο βλέπουν την επιρροή τους να μειώνεται.
ΚΚΕ - Το πιο σαφές ΟΧΙ, όπως πάντα - ή αφήστε μας στην ησυχία μας
«Δεν θα μπορέσουμε να στηρίξουμε μια τέτοια πρόταση» ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Καραθανασόπουλος σχολίασε την πρόταση της Νέας Αριστεράς που πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της ΑΑΔΕ Χρήστο Ράμμο, που έγινε «στο όνομα της υπεράσπισης της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου» και αναρωτήθηκε «πόσο αριστερή μπορεί να είναι η άποψη ότι αυτός που υπηρετεί το θεσμό της Προεδρίας θα προστατεύσει αλλά και θα δώσει εγγυήσεις. Γιατί είναι ένας θεσμός που ανεξάρτητα επιλογής προσώπων, επικυρώνει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Και μάλιστα αυτό το κάνανε και πρόεδροι που εκλέχθηκαν και με τις δικές σας ψήφους».
Ενώ υπενθύμισε ότι «η στάση του ΚΚΕ είναι πεντακάθαρη. Θα καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση έρθει, γιατί θεωρούμε ότι ο θεσμός του Πρόεδρου της Δημοκρατίας είναι κατ' εξοχήν αντιλαϊκός θεσμός» σημειώνοντας πως ο Χρ. Ράμμος κράτησε συγκεκριμένη στάση όσον αφορά τις υποκλοπές στο ΚΚΕ, θεωρώντας τις ανύπαρκτες!
ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - Ο Κασσελάκης προσπαθεί να μάθει ποιός είναι ο Ράμμος και τι σημαίνει ΑΑΔΕ
Από το νεοσύστατο Κίνημα Δημοκρατίας τι να περιμένει κανείς; Ο πρόεδρός του κάπου χάθηκε και η μόνη φωνή που ακούστηκε για το θέμα της προεδρίας της δημοκρατίας, ήταν αυτή της Τζάκρη, που δεν γνωρίζουμε βέβαια τι και ποιούς εκφράζει.
"Με την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση αποσυνδέθηκε η εκλογή ΠτΔ από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Επομένως μπορεί κάποιος να εκλεγεί με την δεδηλωμένη. Ο κ. Ράμμος θεωρώ ότι αξίζει την τιμή αυτή. Προάσπισε το κύρος του νομικού κόσμου, τίμησε την αυτονομία των ανεξάρτητων αρχών, επέδειξε προσωπικό σθένος απέναντι στις αήθεις επιθέσεις που δεχόταν", είπε αρχικά.
Αλλά λίγο παρακάτω, στην ίδια συνέντευξη, είπε άλλα: «Εμείς ως Κίνημα Δημοκρατίας έχουμε προτάσεις για ΠτΔ, είναι από τον χώρο της Κεντροαριστεράς".
ΟΧΙ από την Πλεύση Ελευθερίας
«Ο Κύριος Ράμμος είναι σαφώς ένα πρόσωπο υψηλού κύρους και ήθους και η άποψή μας είναι ότι είναι απολύτως χρήσιμο να ανανεωθεί η θητεία του ως προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών. Αυτή η θητεία δηλαδή στην οποία δέχτηκε φοβερές επιθέσεις αυτή η θητεία στη διάρκεια της οποίας ενήργησε με βάση το καθήκον», είπε σε δηλώσεις της η κ. Κωνσταντοπούλου, αποφεύγοντας να ονομάσει το πρόσωπο που θα «έβλεπε» στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
«Προφανώς έχουμε στο μυαλό μας όχι μόνον χαρακτηριστικά αλλά και πρόσωπο», ανέφερε για να συμπληρώσει ότι το πρώτο στο οποίο πρέπει να υπάρξει συμφωνία είναι ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι πρόσωπο υποχείριο, ετερόφωτο, ευεπίφορο στις πιέσεις. Η δική μας άποψη είναι ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις αρμοδιότητες που του δίνει το Σύνταγμα πρέπει να είναι ένα πρόσωπο διατεθειμένο να υπερασπιστεί τους πολίτες και την δημοκρατία με όποιο κόστος», επεσήμανε.
ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ ΑΠΟ ΜΕΡΑ25
Δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε κάποια τοποθέτηση του ΜΕΡΑ25 για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Ούτε κεντρική ούτε κάποιου στελέχους του.